Κατηγορίες

Πόσο σημαντικό είναι το DOT;

Τι είναι το «DOT» και πόσο σημαντικό είναι για τον καταναλωτή;

 

Καταναλωτής: Έχω ακούσει πολλά για το DOT, τι είναι;

Απάντηση: Το DOT είναι η συντόμευση του «Department of Transportation», δηλαδή του Υπουργείου Μεταφορών των Η.Π.Α., το οποίο για την διευκόλυνση των ελέγχων του, ζήτησε σε κάθε ελαστικό που πωλείται στην Βόρεια Αμερική, να υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κωδικοί με τους οποίους, μεταξύ των άλλων, θα μπορεί να ταυτοποιεί τον ακριβή χρόνο παραγωγής τους. Έτσι λοιπόν σε κάθε ελαστικό, αναγράφεται στο πλαϊνό του ένας αλφαριθμητικός κωδικός που αποτελείται από 11 ψηφία, στον οποίο προηγείται το ακρωνύμιο DOT και τελειώνει με τέσσερα αριθμητικά ψηφία, τα οποία αφορούν την ημερομηνία κατασκευής του. Τα δύο πρώτα ψηφία αυτού του αριθμού υποδεικνύουν την εβδομάδα κατασκευής (η οποία είναι από «01» έως «52») και τα τελευταία δύο υποδεικνύουν το έτος κατασκευής.  Δηλαδή ένας αριθμός «1317» μας υποδεικνύει ότι αυτό το ελαστικό έχει κατασκευαστεί την 13η εβδομάδα του 2017.

Καταναλωτής:  Έχω ακούσει ότι θα πρέπει να αγοράζω ελαστικά με το πιο πρόσφατο DOT αφού το ελαστικό και τα συστατικά του μπορούν να γεράσουν με το πέρασμα του χρόνου και να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά. Είναι αλήθεια αυτό;

Απάντηση:  Δεν είναι καθόλου αλήθεια αυτό, γιατί το DOT δεν έχει καμία σημασία, για την επιλογή των ελαστικών μας. Αυτό είναι μια παρερμηνεία - παρεξήγηση, μεταξύ πολλών καταναλωτών, κατά κύριο λόγο εκείνων στη χώρα μας. Ωστόσο όμως, η παρεξήγηση αυτή δεν υπάρχει στις άλλες χώρες του κόσμου όπως στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Αυστραλία, και σε πολλές άλλες. Στην πραγματικότητα, η σημαντικότερη ημερομηνία δεν είναι η ημερομηνία κατασκευής των ελαστικών, αλλά η ημερομηνία τοποθέτησης των ελαστικών στο όχημα. Ένα ελαστικό θα αρχίσει να γερνάει μόλις τοποθετηθεί και λειτουργήσει πάνω σε ένα όχημα. Η τυχόν μικρή γήρανση που έχει επέλθει από την κατασκευή αυτού μέχρι την πώληση του είναι ασήμαντη.

Καταναλωτής:  Έτσι λοιπόν, λέτε ότι το ελαστικό δεν γερνάει σημαντικά πριν να το τοποθετήσετε στο αυτοκίνητό μου. Γιατί;

Απάντηση: Πριν να τοποθετήσουμε ένα ελαστικό στο αυτοκίνητό σας, αυτό είναι αποθηκευμένο σε κατάλληλους χώρους, είναι ξεφούσκωτο, χωρίς φορτίο και δεν είναι εκτεθειμένο στις διακυμάνσεις θερμοκρασίας του περιβάλλοντος - Έτσι δεν φθείρεται. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι όλοι οι κατασκευαστές ελαστικών ακολουθούν συγκεκριμένες συστάσεις αποθήκευσης, όπως αυτές ορίζονται από τον E.T.R.T.O. (Ευρωπαϊκός Τεχνικός Οργανισμός για τα Ελαστικά και τις Ζάντες). Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνουν και τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να είναι δροσερός, ξηρός και ελαφριά αεριζόμενος.
  2. Θα πρέπει να υπάρχει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και το ισχυρό τεχνητό φώς.
  3. Η θερμοκρασία αποθήκευσης θα πρέπει να είναι κάτω από 35οC.
  4. Ο χώρος αποθήκευσης δεν πρέπει να περιέχει εξοπλισμό που να παράγει όζον.
  5. Τα ελαστικά θα πρέπει να αποθηκεύονται σε χαλαρές συνθήκες χωρίς πίεση, συμπίεση ή άλλη παραμόρφωση.

Καταναλωτής:  Έτσι λοιπόν λέτε ότι, τα ελαστικά δεν γερνούν κατά την αποθήκευσή τους και αρχίζουν να γερνούν μόνο αφού θα έχουν τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό μου. Υπάρχει όμως και κάποια μελέτη που να το επιβεβαιώνει αυτό;

Απάντηση: Έχουν γίνει πολλές μελέτες, σε διάφορες  χώρες του κόσμου από ανεξάρτητους οργανισμούς που επιβεβαιώνουν αυτό. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τις εξής:

Έρευνα 1: : Η ADAC (η Γερμανική οργάνωση των αυτοκινητιστών), έκανε σύγκριση σε πρόσφατα κατασκευασμένα ελαστικά με ελαστικά που είχαν κατασκευαστεί πριν 3 χρόνια, αλλά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί. Ανακάλυψαν λοιπόν, όμοια αντίσταση στην κύλιση και ίδια συμπεριφορά στο κράτημα μεταξύ αυτών των ελαστικών, ασχέτως της διαφορετικής ημερομηνίας παραγωγής τους. 

Έρευνα 2: Στη Νότια Κορέα, η Κορεατική Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή πραγματοποίησε μια δοκιμή ασφάλειας συγκρίνοντας ελαστικά πρόσφατης παραγωγής με αχρησιμοποίητα ελαστικά ηλικίας 3 ετών. Ακολουθώντας τη μέθοδο δοκιμής KSM6750 (Δοκιμές σε υψηλή ταχύτητα και με τάση αυξητική στην ταχύτητα), δοκίμασαν αντίστοιχα σετ ελαστικών από τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στην συμπεριφορά μεταξύ των ελαστικών με διαφορετική ημερομηνία παραγωγής.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι και οι δύο αυτές μελέτες, στην Κορέα & στη Γερμανία, δεν δείχνουν καμία διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ των ελαστικών που έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα έναντι των ελαστικών που είναι κατασκευασμένα και αποθηκευμένα επί 3 χρόνια.

Καταναλωτής:  Έτσι λοιπόν, εάν λέτε ότι το DOT (Ημερομηνία Κατασκευής) δεν έχει σημασία, ποια ημερομηνία έχει σημασία;

Απάντηση: Η ημερομηνία που το ελαστικό τοποθετείται στο όχημα. Μόλις τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο, ένα ελαστικό υποβάλλεται σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, λόγω της λειτουργίας του,  λόγω υψηλών ταχυτήτων, λόγω υψηλών φορτίων ή ακόμη λόγω χαμηλής πίεσης.

Ακόμη και όταν ένα όχημα παραμένει ακινητοποιημένο, τα ελαστικά του είναι σε χρήση, εφόσον παραμένουν φουσκωμένα και μονταρισμένα σε τροχούς. Αυτό συμβαίνει επειδή η πίεση των ελαστικών, το φορτίο και η έκθεση σε στοιχεία της φύσης παραμένουν σημαντικά, και θα πρέπει τα ελαστικά αυτά να ελέγχονται τακτικά.

Καταναλωτής:  Όμως, πολλοί οδηγοί εσφαλμένα όπως αποδεικνύεται, θεωρούν ότι το DOT είναι σημαντικό. Ποιές είναι οι επιπτώσεις από αυτό;

Απάντηση: Αυτή η παρερμηνεία μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Οι καταναλωτές, μπορεί να επιλέξουν εμπόρους με βάση μόνο το πόσο καινούργια ελαστικά διαθέτουν αντί να βασιστούν στην ποιότητα των υπηρεσιών που θα τους προσφέρουν. Επίσης οι καταναλωτές, εσφαλμένα, θα επικεντρωθούν στο DOT αντί στη σωστή συντήρηση των ελαστικών τους από τη στιγμή που έχουν τοποθετηθεί. Αυτό μπορεί να θέσει την ασφάλεια του καταναλωτή σε κίνδυνο.

Καταναλωτής:  Έτσι αφού μου είπατε ότι τα ελαστικά γερνούν από την στιγμή που  θα έχουν τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό μου, και πρέπει να τα φροντίζω. Τι πρέπει να κάνω δηλαδή;

Απάντηση: Εδώ θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι τα ελαστικά, κατά τη διάρκεια της ενεργού ζωής τους πάνω σ’ ένα όχημα, υφίστανται πολλές και διάφορες καταπονήσεις. Εμπόδια στο οδόστρωμα, λακκούβες, κλπ. μπορεί να ευθύνονται για την φθορά του ελαστικού. Αλλά και η λανθασμένη πίεση των ελαστικών (είτε χαμηλότερη, είτε υψηλότερη) καθώς και η ζυγοστάθμιση και ευθυγράμμιση του οχήματος συντελούν επίσης στην καταπόνηση και φθορά των ελαστικών.

Έτσι μετά την τοποθέτηση του στο όχημά σας, το ελαστικό απαιτεί πολύ ειδική φροντίδα κατά τη διάρκεια της ενεργού ζωής του ­ φροντίδα που δεν ήταν αναγκαία κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης του, όπως:

  • διατήρηση πάντα της σωστής πίεσης, που προτείνει ο κατασκευαστής του οχήματος και έλεγχο αυτής σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • ζυγοστάθμιση των ελαστικών όταν αυτό είναι απαραίτητο ή και προληπτικά σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • ευθυγράμμιση του οχήματος όταν αυτό είναι απαραίτητο ή και προληπτικά σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Περιοδική εξέταση των ελαστικών μας για ζημιές
  • μετρήσεις του βάθους πέλματος

Καλό θα ήταν λοιπόν, οι καταναλωτές να προγραμματίζουν τακτικούς ελέγχους των ελαστικών τους στα ειδικά  καταστήματα των ελαστικών.

Καταναλωτής:   Πότε πρέπει να σταματώ να χρησιμοποιώ ένα ελαστικό;

Απάντηση: Με μία μέση χρήση, ένα ελαστικό μπορεί να αντέξει 40.000 με 50.000 χλμ., ή 4 με 5 χρόνια. Εάν έχει επέλθει έστω και ένας από αυτούς τους δύο παράγοντες τα ελαστικά θα πρέπει να αποσύρονται.

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.